ОДРЖАН 30.„КУП КРАЉА ПЕТРА ПРВОГ“
21.09.2014


Одред извиђача „Краљ Петар Први“ организовао је од 19-21.септембра у околини Белотинца, под покровитељством Градске општине Палилула у Нишу, тридесето екипно орјентационо такмичење под називом „Куп Краља Петра Првог“. Реч је о такмичењу у извиђачком вишебоју, које обухвата проверу извиђачких вештина, као што су орјентација на непознатом терену, израда топографских материјала, прва помоћ али и остваривање еколошког програма светске кампање „Clean up the World 2014“. Тродневно међународно такмичење извиђача, по речима Момчила Петковића, старешине одреда, окупило је око 120 такмичара из Србије и Републике Македоније.

У укупном пласману најуспешнији су били извиђачи одреда „Лола“. У категорији старијих планинки прво место је освојила екипа „Лотос“ у категорији старијих извиђача екипа „Гоблини“ а у категорији млађих извиђача екипа „Бамбуси“.

Такмичаре је у име покровитеља акције, нишке општине Палилула, поздравила Ивана Јовић, координаторка Канцеларије за младе. Она је најуспешнијим екипама уручила пехаре и признања. „Општина Палилула остварује добру сарадњу са организацијом цивилног друштва, поосебно са Савезом извиђача Града Ниша и одредима који раде на територији општине. То је веома значајно у остваривању наше Стратегије развоја и побољшања друштвенох положаја младих-изјавила је Јовићка.

На овом скупу, са извиђачима и волонтерима, Медијска еколошка мрежа Србије „Екополис“ промовисала је програм еколошке планетарне активности „Очистимо свет-„Clean up the World 2014“, која ове године носи поруку „наше место, наша планета, наша одговорност“ а поводом обележавања Међународног дана мира, извиђачи су са Удружењем грађана „Акција и помоћ“ имали и активност под називом „Ја кажем не касетној муницији“. Реч јео иницијативи о забрани коришћења касетне муниције и о унапређењу положаја особа са инвалидитетом.

Драган Видојковић, национални координатор кампање „Очистимо свет“ истакао је значај еколошког образовања младих и улогу сваког појединца у локалној заједници у заштити животне средине. Садњом новог дрвећа, чишћењем паркова, корита река, плажа, очувањем водних ресурса, сакупљањем, разврставањем и рециклажом отпада, армија локалних добровољаца, остварује глобални утицај, кажу у ЕКОПОЛИСУ-Медијској еколошкој мрежи Србије, која је већ дванаест година прометер ове планетарне кампање “Очистимо свет” у Региону. Учесници акције по традицији упутили су еколошку поруку из Ниша. „Очистимо свет“  је данас један од најзначајнијих еколошких програма у свету, који је покренуо Аустралијанац Јан Кирнан. Организује се више од 20.година под покровитељством УНЕПА, окупља добровољаце-волонтере у више од 120 земаља света сједињених у јединствен покрет који тежи да очува животну средину на Планети. (ЕКОполис)